Παιχνίδι για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Οι μαθητές του τμήματος ΣΤ3, με την βοήθεια της δασκάλας τους κας Διονυσίας Κωβαίου και του "κυρίου των υπολογιστών" κ. Γιώργου Τσουρά, δημιούργησαν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Πρόκειται για ένα κλασικό επιτραπέζιο παιχνίδι φιδάκι, το οποίο με την βοήθεια της γλώσσας προγραμματισμού scratch μετατράπηκε σε ηλεκτρονικό.

 Το όνομά του είναι "το σίγουρο πέρασμα" δηλώνοντας έτσι την πρόθεσή μας για τη σωστή και σίγουρη πορεία μας στη λεωφόρο του διαδικτύου.

Η ιδέα, ήρθε μέσα στην τάξη του ΣΤ3, καθώς η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι ένα θέμα που πάντα ανησυχεί γονείς, δασκάλους και μαθητές. Έτσι με αυτόν τον έξυπνο τρόπο οι μαθητές όχι μόνο μαθαίνουν κάποιους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς στο διαδίκτυο, αλλά προτρέπουν και άλλους να μάθουν παίζοντας τη σωστή συμπεριφορά στο διαδίκτυο. 
board game pic1

Η υλοποίηση του έργου έγινε κυρίως σε 4 στάδια κατά τα οποία οι μαθητές αφού εκπόνησαν και συγκεντρώσαν τις ερωτήσεις του παιχνιδιού :
α) δημιούργησαν την πίστα και τα υπόλοιπα γραφικά, 
β) δημιούργησαν τις εντολές για την κίνηση και τον έλεγχο των κινούμενων γραφικών, 
γ) εισήγαγαν  τις ερωτήσεις και την πλοκή του παιχνιδιού, 
δ) έγιναν δοκιμές και διορθώσεις του κώδικα.

Στο εργαστήριο πληροφορικής οι μαθητές είχαν την απαραίτητη βοήθεια για την δημιουργία του κώδικα στη γλώσσα scratch. Εκεί είδαμε κάθε πρόβλημα που προέκυπτε κατά την δημιουργία του κώδικα. Στην ιστοσελίδα του έργου μας, στο site του εργαστηρίου καταγράψαμε όλα τα βήματα, τις τεχνικές και τις εντολές που χρησιμοποιήσαμε. Τέλος όταν ήμασταν έτοιμοι ανεβάσαμε το παιχνίδι στην ιστοσελίδα του εργαστηρίου για δοκιμές και διορθώσεις.
board game pic2

Οι στόχοι που επετεύχθηκαν ήταν πολλαπλοί.
Τα παιδιά 
δημιούργησαν και εισήγαγαν γραφικά στο περιβάλλον scratch. Συνδύασαν εντολές ελέγχου και επανάληψης με μεταβλητές για τον έλεγχο των κινούμενων γραφικών. Χρησιμοποίησαν συναρτήσεις στο scratch και εισήγαγαν σε πίνακες τις ερωτήσεις του παιχνιδιού.
Κυρίως όμως, συνεργάστηκαν και έμαθαν πως να ξεπερνούν τα προβλήματα που κάθε φορά προέκυπταν. Χωρίστηκαν σε ομάδες και ασχολήθηκαν με τις αρνητικές πλευρές του διαδικτύου.
Έτσι κάθε ομάδα κατέγραψε τις ορθές πρακτικές και τι πρέπει να αποφεύγουμε κατά την χρήση του διαδικτύου.

Μπορείτε κι εσείς να αναμετρηθείτε με τους φίλους σας πάνω στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου παίζοντας το παιχνίδι μας. Ξεκινήστε...
Οδηγίες : 1 - Κάντε κλικ στο ζάρι.  2 - Πατήστε space (μπάρα) για να κινηθεί το ψαράκι και απαντήστε στην ερώτηση.

Αναζήτηση

Login Form