Το βιβλίο του μήνα

«Μέσα στις φλόγες» 
                                                         Διδώ Σωτηρίου
                                                        Σεπτέμβριος 2022
   MESA STIS FLOGES.jpg.thumb 600x871 4815f6ba89fb6f39b1530a814c426f5d
Το βιβλίο «Μέσα στις φλόγες», αποτελεί την ειδικά δουλεμένη για παιδιά διασκευή του βιβλίου της συγγραφέως, «Οι νεκροί περιμένουν» (1959).
Το ιστορικό μυθιστόρημα «Mέσα στις φλόγες», γράφτηκε από την Διδώ Σωτηρίου και πρωτοεκδόθηκε το 1978 από τις εκδόσεις Κέδρος.
 Βρισκόμαστε στο 1918 στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας όπου ζει η εύπoρη οικογένεια ενός μικρού κοριτσιού, της Αλίκης Μάγη. Στο Αϊδίνι η οικογένεια της Αλίκης είχε επαγγελματικές και φιλικές σχέσεις με Τούρκους και Έλληνες αριστοκράτες, γιατρούς, πανεπιστημιακούς. Σιγά σιγά οι σχέσεις της οικογένειας με Τούρκους διαλύονται.   
Φτάνει η άνοιξη του 1919. Ο ελληνικός στόλος κάνει απόβαση στο λιμάνι της Σμύρνης. Η Σμύρνη ελευθερώνεται και μετά από 12 μέρες ελευθερώνεται και το Αϊδίνι. Ακολουθεί αντεπίθεση των Τούρκων, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του Αϊδινίου. Οι γονείς της Αλίκης αποφασίζουν να μετακομίσουν στην Σμύρνη. Εκεί ζει τρία ξέγνοιαστα χρόνια μέχρι που οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αναγκάζουν την οικογένειά της, να την δώσουν σαν ψυχοκόρη, σε μια θεία της την Ερμιόνη, προσφέροντάς της  καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η Καταστροφή της Σμύρνης είναι κοντά και η Αλίκη με τη θεία της και τη νέα της οικογένεια, φεύγουν για τον Πειραιά. Το 1922 γίνεται η Μικρασιατική Καταστροφή και η Σμύρνη βρίσκεται μέσα στις φλόγες. Ποιο θα είναι το μέλλον της οικογένειας της Αλίκης και το μέλλον των υπόλοιπων προσφύγων; Στο λιμάνι επικρατεί κατάσταση πανικού και οι πρώτοι πρόσφυγες φθάνουν στον Πειραιά. Η Αλίκη ξεκινάει το ταξίδι προσαρμογής στην καινούρια ζωή μακριά από τις ρίζες της. Αναζητά τη βιολογική της οικογένεια, η οποία αγνοείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Η ζωή στην Αθήνα είναι σκληρή. Οι ντόπιοι φέρονται απάνθρωπα στους πρόσφυγες. Ο πατέρας της Αλίκης δε βρίσκει δουλειά. Η οικογένεια ζει τραγικές καταστάσεις και η μιζέρια ωθεί τον πατέρα στον αλκοολισμό. 
Ο θείος Γιάγκος γίνεται από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες, αλλά δε βοηθά την οικογένεια Μάγη. Μόνο η θεία Ερμιόνη στέκεται στο πλευρό της οικογένειας.
Το βιβλίο τελειώνει με την αναφορά στην επικείμενη έναρξη ενός νέου πολέμου (Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος), που θα ενώσει σε κοινή μοίρα τους πρόσφυγες με τους Ελλαδίτες.
Η Σωτηρίου με αυτό το βιβλίο δεν ενδιαφερόταν να γράψει μια ιστορία 
ειδικά για παιδιά. Ήθελε διασκευάζοντας το επιτυχημένο  «Οι νεκροί περιμένουν», να προσεγγίσει τις νεότερες ηλικίες για να τους δείξει,  τα τραγικά γεγονότα της Μικρασίας  και να προβάλει τις ιδέες της για τα όσα συνέβησαν εκεί και κυρίως για το γιατί συνέβησαν. 
 
Η Διδώ Σωτηρίου είναι, ίσως, το πρώτο όνομα που έρχεται στον νου ενός αναγνώστη,  όταν αναζητά έναν συγγραφέα που έγραψε 
για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Γεννήθηκε το 1909 στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας. Είχε μία μικρότερη αδερφή την Έλλη Παππά. 
 
Το 1919 η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή ήρθε ως πρόσφυγας στον Πειραιά και κατόπιν στην Αθήνα, βιώνοντας εντελώς πρωτόγνωρες καταστάσεις. Σπούδασε γαλλική φιλολογία. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι. Το 1933 παντρεύτηκε τον Πλάτωνα Σωτηρίου, αδελφό της μητέρας της Άλκης Ζέη, για την οποία η Διδώ Σωτηρίου υπήρξε πρότυπο.

Αναζήτηση

Login Form