×
Σημείωση
Lack of access rights - File 'http:/gtsouras.mysch.gr/images/ergasies_erg_dex_6apost_/inart12.png'
ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ by Eleni Kouneli
Η «Πρωτοβουλία για το Άρθρο 12», με τον συνοπτικό τίτλο «ΠΡΩΤΑ.12» («InArt12») είναι μια κίνηση που αποβλέπει στη διάδοση και εφαρμογή του άρθρου 12 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, δηλαδή του δικαιώματος όλων των παιδιών να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, να ακούγονται και η γνώμη τους να λαμβάνεται υπόψη σε όλα τα θέματα και τις διαδικασίες που τα αφορούν.
Περισσότερα: Τι είναι η ΠΡΩΤΑ.12;
Το παιχνίδι "ΒΡΕΣΤΑ και ΠΑΡΤΑ! Κάνε δικά σου τα δικαιώματα!" αποτελείται από 12 αποστολές - δοκιμασίες, που συνδέονται με τα δικαιώματά των παιδιών και περιλαμβάνουν: έρευνες, συνεντεύξεις, κουίζ, ηχογραφήσεις, αναρτήσεις, memes, συνθέσεις, βίντεο, τραγούδια, φωτογραφίες, ζωγραφιές και διηγήματα. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που προτείνεται να λαμβάνει χώρα σε 12 διαδοχικά εργαστήρια / συναντήσεις. Τα παιδιά συνεργάζονται σε ομάδες, δημιουργούν, αξιολογούν τα έργα τους και παράλληλα μαθαίνουν τα δικαιώματα και τις ευθύνες τους, όπως προκύπτουν από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Κατά την διάρκεια της φετινής χρονιάς 2021-22 τα παιδιά της Ε΄ και ΣΤ΄ του σχολείου μας, συμμετείχαν στο παιχνίδι "Βρέστα και Πάρτα". Χωρίστηκαν σε ομάδες και έκαναν πολλές δημιουργίες, στις οποίες αποτυπώνεται ο τρόπος που οι μαθητές αντιλαμβάνονται τα δικαιώματα τους. Δημιουργήθηκαν πολλά συναισθήματα για τον τρόπο που σε πολλές περιπτώσεις τα δικαιώματα αυτά καταπατούνται και καταλήξαμε ότι πρέπει όλοι αφού ενημερωθούμε να διαφυλάξουμε στο ακέραιο την εφαρμογή αυτών των δικαιωμάτων.
Όλες οι δημιουργίες των μαθητών είναι ανεβασμένες στην ιστοσελίδα του εργαστηρίου υπολογιστών μαζί με όλο το υλικό χρειάστηκαν οι μαθητές.
Πιο κάτω μπορείτε να δείτε video με τις απόψεις μαθητών που συμμετείχαν, παρουσίαση των 12 δικαιωμάτων πλαισιωμένη με δημιουργίες των μαθητών και το σχέδιο δράσης στην Ε΄Δημοτικού.
«Βρες τα και πάρτα» - Τα Δι... by Eleni Kouneli
Στόχος ήταν οι μαθητές να αποκτήσουν τις βασικές κοινωνικοσυναισθηματικές δεξιότητες, με σκοπό να αναγνωρίζουν τα δικαιώματά τους, να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων και να αντιδρούν με λογική όταν αυτά παραβιάζονται. Επίσης, κατανόησαν ότι τα δικαιώματα των παιδιών δεν είναι δεδομένα για όλα τα παιδιά του κόσμου. Οι μαθητές οικοδόμησαν, σταδιακά, την προσωπική και κοινωνική τους ταυτότητα, στάθηκαν με κριτική σκέψη απέναντι στους συνομηλίκους τους και στον κόσμο των «μεγάλων», ανακάλυψαν τις ευαισθησίες τους & ξεδίπλωσαν πτυχές του χαρακτήρα και της ιδιοσυγκρασίας τους.Έτσι, ολοκληρώνοντας την δράση, απέκτησαν εφόδια που είναι απαραίτητα για να ανταπεξέλθουν στις παιδαγωγικές, διδακτικές, ψυχολογικές και συναισθηματικές αλλαγές που χαρακτηρίζουν τον μικρό κοσμο του σχολείου και της οικογένειάς τους και της κοινωνίας.
Η δράση υλοποιήθηκε στα δύο τμήματα της Ε΄τάξης και στα τρία τμήματα της ΣΤ΄τάξης από τους εκπαιδευτικούς:
Γιώργο Τσουρά, Ελένη Θεοδόση,
Μάγδα Γιαννικοπούλου, Γιάννα Κρεστενίτη και Ελένη Κουνέλη.