"Στα Θεωρεία της Φαντασίας"
«Τα θεωρεία της φαντασίας», είναι μία δράση που συνόδεψε την παράσταση του Μικρού Εθνικού "Το αγόρι στο θεωρείο", της Αγγελικής Δαρλάση σε θεατρική διασκευή της Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία της Σοφίας Μαραθάκη.
ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΣΤΟ ΘΕΩΡΕΙΟ by Eleni Kouneli on Scribd
"ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΣΤΟ ΘΕΩΡΕΙΟ&... by Eleni Kouneli
Παρουσίαση: Ελένη Τσιρώνη
Οι μαθητές αλληλεπίδρασαν με τον Σαιξπηρικό ήρωα Άριελ, έφτιαξαν ιστορίες, έπαιξαν παιχνίδια και ταξίδεψαν με τη φαντασία τους. Στα πλαίσια του προγράμματος διάβασαν το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση «Το αγόρι στο θεωρείο» και την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ. Γνώρισαν διάσημους ζωγράφους, εμπνεύστηκαν από τους πίνακές τους και ζωγράφισαν ακολουθώντας την τεχνοτροπία του πίνακα που τους εντυπωσίασε. Επίσης έγινε μία αναδρομή στην ιστορία του Εθνικού και τους πρόσφυγες. Επιπλέον, παρακολούθησαν την παράσταση στο Εθνικό θέατρο.
Στα «θεωρεία της φαντασίας», συνεργαστήκαμε με το Εθνικό Θέατρο, διαβάσαμε, διερευνήσαμε, μάθαμε για το θέατρο, παίξαμε ρόλους και δοκιμάσαμε τρόπους για να χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο – όχι για να αντικαταστήσει την εμπειρία του θεατή και τη ζωντανή εκπαίδευση, αλλά για να διεγείρει και να εκτοξεύσει τη φαντασία.
Οικοδεσπότης και οδηγός μας ήταν ο θεατρικός ήρωας του Σαίξπηρ, ο Άριελ, που εκτός από τον σημαντικό του ρόλο στο έργο Η Τρικυμία, διαδραματίζε και ρόλο-κλειδί στην ιστορία του δικού μας έργου. Ο Άριελ, ως αερικό-ξωτικό, ως μορφή που για τα παιδιά ανήκει στον χώρο του παραμυθένιου κόσμου, συμμετείχε ο ίδιος στις ιστορίες που αφηγείται, αλλά ζητούσε και τη συνδρομή των νεαρών αναγνωστών. Μπαινόβγαινε στο θέατρο και μπλέχτηκε σε ιστορίες που εκτυλίχτηκαν μέσα σε αυτό, μπαινόβγαίνε όμως και στον διαφορετικό χωρόχρονο, συναντώντας και συστήνοντας στα παιδιά λογοτεχνικούς-θεατρικούς ήρωες, ιστορικά πρόσωπα αλλά και πρόσωπα επινοημένα για τις ανάγκες των δικών μας ιστοριών.
Έτσι, πέρα από την πρωταρχική στόχευση, δηλαδή να εμπνεύσουμε τα παιδιά ώστε να εμπλακούν σε μια δημιουργική διαδικασία, μπορέσαμε να ελπίζουμε και σε μια μικρή επαφή με στοιχεία της Ιστορίας του Θεάτρου και της Ιστορίας της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η δράση λειτούργησε, επίσης, τόσο ως αφορμή για προβληματισμό των παιδιών σε σχέση με φλέγοντα θέματα που τα απασχολούν σήμερα, όσο και ως κίνητρο για την απελευθέρωση των συναισθημάτων τους. Τέλος, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με τη συγγραφέα.
Τις ιστορίες έγραψε η συγγραφέας του μυθιστορήματος, Αγγελική Δαρλάση
Σχεδιασμός εκπαιδευτικού υλικού: Σοφία Βγενοπούλου, Αγγελική Δαρλάση
Η δράση υλοποιήθηκε στα τμήματα ΣΤ2 και ΣΤ3 με τις εκπαιδευτικούς Ελένη Τσιρώνη και Ελένη Κουνέλη, σε συνεργασία με τη Δήμητρα Μπότσα και τη Γιάννα Κρεστενίτη.